Ανακύκλωση

Καθημερινά χρησιμοποιούμε χιλιάδες ηλεκτρονικές συσκευές όπως CD Players, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, laptops κλπ των οποίων η λειτουργία απαιτεί μπαταρίες.

Τι γίνεται όμως όταν οι μπαταρίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται πλέον και πως μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε τις αχρησιμοποίητες μπαταρίες;

Η ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στο φυσικό και οικονομικό κύκλο με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών η άλλων προϊόντων. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και η μείωση του όγκου απορριμμάτων.

Τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι κοινά για όλους. Δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η ανακύκλωση μπαταριών γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ (χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) την εξοικονόμηση πρώτων υλών την εξοικονόμηση ενέργειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τη συνεισφορά στον πολιτισμό, εφόσον η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού. Τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες μπορείτε να τις ανακυκλώσετε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, από όπου οι μπαταρίες συλλέγονται για να ανακυκλωθούν. Έτσι προστατεύετε το νερό και το έδαφος από επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες. Μπορείτε να ανακυκλώσετε όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι πρωτογενείς (μιας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες). Οι μπαταρίες που ανακυκλώνονται στέλνονται σε εργαστήρια στην Ευρώπη που δέχονται μπαταρίες για ανακύκλωση, αφού προς το παρόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιου είδους εργοστάσιο.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η εταιρεία ΑΦΗΣ (από τα αρχικά ανακύκλωση φορητών ηλεκτρικών στηλών)η οποία ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχειρίσεις φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, ενώ λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εισφορών που διαθέτουν οι εισαγωγείς μπαταριών, προκείμενου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι της ανακύκλωσης.

Η εταιρεία αυτή είναι ο εγκεκριμένος φορέας που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση των φορητών μπαταριών στη χώρα μας καθώς διατίθενται από την ΑΦΗΣ ειδικοί κάδοι για τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες.

 


Ο Ι.Ν. Αγίων Πάντων Καλλιθέας είναι η πρώτη ενορία που συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΑΦΗΣ για την ανακύκλωση μπαταριών. Πάρτε τις μπαταρίες που δεν θέλετε πια και ρίξτε της στον κάδο ΑΦΗΣ που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου του Φιλόπτωχου!

Ελάτε να βοηθήσουμε τον πλανήτη να αναπνεύσει ξανά!!!