Ο Ιερός Ναός

Ο Ναός των Αγίων Πάντων είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης της Καλλιθέας και οι Άγιοι Πάντες, οι Πολιούχοι της. Εορτάζουν την όγδοη Κυριακή μετά το Πάσχα.

Ο Ναός είναι επιβλητικός σε όγκο και μορφολογικό πλούτο.

Ο ρυθμός του είναι σύνθετος σταυροειδής, τετρακίονος με τρούλο. Στο εσωτερικό του  είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες δυο σπουδαίων αγιογράφων του περασμένου αιώνα, του Δημητρίου Πελεκάση και του Δημητρίου Κεντάκα.

Ο θεμέλιος λίθος του Ναού τέθηκε στις 12-08-1926  και ο καθαγιασμός του έγινε στις 20-03-1932. Είναι έργο προσφύγων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Το έντονο θρησκευτικό τους συναίσθημα τους οδήγησε  στην κατασκευή αρχικά, ενός μικρού ξύλινου Ναού, σε χώρο ιδιωτικό που καταπάτησαν. Αυτό έγινε στις αρχές του έτους 1926.

Στην συνέχεια άρχισαν να οικοδομούν, τον σημερινό περικαλλή Ναό, στον οποίο περιέλαβαν το μικρό ξύλινο Ναό, ώστε να εξυπηρετούν τις λατρευτικές τους ανάγκες, μέχρι την ανοικοδόμηση του σημερινού Ναού.

Το πρώτο Μυστήριο ήταν Γάμος και τελέστηκε στις 16-05-1926, από τον πρώτο ιερέαΓρηγόριο Ρώτα, το όνομα του οποίου δόθηκε, από τη Δημοτική Αρχή, στον Πεζόδρομο, εμπρός από την κύρια είσοδο του Ναού.

Ως Ενορία αναγνωρίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα  της 26-08-1930 [Φ.Ε.Κ 306 ΤΕΥΧΟΣ ‘Α από 02-09-1930 ].

Σήμερα η Ενορία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις  σύγχρονες ανάγκες της θρησκευτικής και κοινωνικής της αποστολής.

Στο πλαίσιο αυτό:

  1. Τελεί την τελευταία Κυριακή, κάθε μήνα, τη Θεία Λειτουργία και στην Νοηματική Γλώσσα,την οποία παρακολουθούν κωφοί αδελφοί μας από την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Είναι η μοναδική Ενορία Κωφών της Αθήνας
  2. Το Φιλόπτωχο Ταμείο παρέχει καθημερινά συσσίτιοσε απόρους ενορίτες. Στηρίζει με οικονομικά βοηθήματα και τρόφιμα τους έχοντες ανάγκη. Διατηρεί τράπεζα αίματος από την Εθελοντική Αιμοδοσία που πραγματοποιείται μεταξύ των ενοριτών δυο φορές τον χρόνο.
  3. Η Ενοριακή Νεανική Εστίαπαρουσιάζει έντονη δραστηριότητα με κατηχητικές συνάξεις, δημιουργική απασχόληση, χειροτεχνία, διδασκαλία παραδοσιακών χορών, βυζαντινής μουσικής,αγιογραφίας και νοηματικής γλώσσας. Πραγματοποιεί ενισχυτική διδασκαλία και εκδρομές. Διατηρεί χορωδία και λειτουργεί το Ορθόδοξο βιβλιοπωλείο «ΚΙΒΩΤΟΣ».
    Εκδίδει και διανέμει δωρεάν, κάθε Κυριακή φυλλάδιο θρησκευτικού περιεχομένου με το όνομα «Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσι»