Λίγες σκέψεις για κάτι που μας λύπησε

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Καλλιθέα, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Λίγες σκέψεις για κάτι που μας λύπησε

Η Ενοριακή Νεανική Εστία του Ιερού Ναού μας, όπως είναι γνωστό στους ενορίτες μας, δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της εκκλησιαστικής ζωής και κυρίως του κατηχητικού έργου. Μία από αυτές τις δραστηριότητες είναι και η σχέση και η επικοινωνία με Ιερές Μητροπόλεις της Αφρικής και  της Ασίας.

Χαρήκαμε, ιδιαιτέρως, όταν την Κυριακή της Ορθοδοξίας του τρέχοντος έτους ήρθε και λειτούργησε στον Ναό μας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν π. Παντελεήμων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αισθανθήκαμε μεγάλη πνευματική ικανοποίηση από την παρουσία του Θεοφιλεστάτου, αφενός μεν, διότι η μέρα εκείνη είναι αφιερωμένη κατεξοχήν στην Ιεραποστολή αφετέρου δε, διότι ο π. Παντελεήμων είναι ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος έχει αποφασίσει να αφιερώσει την ζωή του στον Χριστό και τους αδύνατους αδερφούς μας που ζουν σε πολύ φτωχές χώρες και διψούν για το πραγματικό Φως του Χριστού.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματος του ο Θεοφιλέστατος μάς μίλησε για την ζωή στην Αφρική, τις καθημερινές βιοτικές αλλά και πνευματικές δυσκολίες των κατοίκων της Επαρχίας του. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ιδιοσυγκρασία, τα έθιμα, τις παραδόσεις αλλά και τις θρησκευτικές αντιλήψεις και δοξασίες των ανθρώπων αυτών, τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνδυαστούν με την αληθινή πίστη και τον ζωντανό Λόγο του Θεού, τον οποίον ευαγγελίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δυστυχώς, όμως, στο σημείο αυτό το περιεχόμενο των λόγων του π. Παντελεήμονος παρεξηγήθηκε από ελάχιστους, ευτυχώς, ενορίτες μας. Οι άνθρωποι αυτοί δρώντας σπασμωδικά χωρίς διάκριση και ευγένεια και εντελώς ανοίκεια δημοσίευσαν στο διαδίκτυο κείμενα κατά του Θεοφιλεστάτου ανυπόστατα, αστήρικτα και χωρίς επιχειρήματα.

Αυτά τα κείμενα φυσικά και δεν εκφράζουν την Νεανική Εστία μας. Δείχνουν εμπάθεια και άγνοια των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στις χώρες και στους χώρους της Ιεραποστολής, στους οποίους οι κληρικοί και οι λαϊκοί ιεραπόστολοί μας, μεταφέρουν το μήνυμα της Ορθοδοξίας κυριολεκτικά μέσα στο στόμα όχι του λύκου αλλά του λέοντος που «περιπατεί ζητών τίνα καταπίη».

Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, ακούσαμε μέσα στο καλοκαίρι μια εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με τίτλο «Ραδιοπαραμυθία» της κυρίας Σοφίας Χατζή στην οποία ήταν καλεσμένος ο Θεοφιλέστατος για να συζητήσουν θέματα της Ιεραποστολής.

Σε αυτήν την εκπομπή δόθηκαν απαντήσεις και σε αυτούς, οι οποίοι από υπερβολικό και ανεπίγνωστο ζήλο και διάθεση να σώσουν την Ορθοδοξία διατύπωσαν χαρακτηρισμούς εναντίον του προσώπου του Επισκόπου Μπραζαβίλ κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι είναι οικουμενιστής.

Είναι καιρός, νομίζουμε, να ζητηθεί συγνώμη από τον Θεοφιλέστατο και αντί να εισπράττει αυτούς τους κακεντρεχείς και ψευδείς χαρακτηρισμούς, να ενταθεί η προσευχή μας για αυτούς που προσφέρουν Χριστό Εσταυρωμένο και Αναστάντα στους όπου γης αδερφούς μας μακριά από την βολή της Αθήνας, του γραφείου και της  καρέκλας τους.

Θεωρούμε ότι οι απόψεις που διατυπώσαμε υπέρ του Θεοφιλεστάτου επιβεβαιώνονται απολύτως από το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ – γνωστός ανά την υφήλιο για την προσήλωσή του στις αρχές της Ορθόδοξης Πίστεώς μας – στηρίζει υλικά και ηθικά τον Επίσκοπο Μπραζαβίλ στην προσπάθειά του.

Στην παρούσα ανάρτηση επισυνάπτεται η προαναφερθείσα συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, ώστε να είναι εφικτό σε όλους να ακούσουν την απάντηση του π. Παντελεήμονος σε εκείνους που θέλησαν να πλήξουν το πρόσωπό του και με αυτόν τον τρόπο να αμαυρώσουν γενικά το έργο της Ιεραποστολής.

Με εκτίμηση
Πρωτοπρεσβύτερος Ανάργυρος Σιγάλας
Πρόεδρος της Ενοριακής Νεανικής Εστίας

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *